Pošli to dál, způsob, jak můžete i vy změnit svět

Moderní doba není ke všem štědrá, a tak si mnoho lidí nemůže jednoduše skočit do restaurace na jídlo či do kavárny na kafe. Protipólem jsou lidé, kteří si můžou dovolit zaplatit více, než kolik je jejich útrata. A tak lidé vymysleli systém „Pay itforward“ – „Pošli to dál,“ – principem této akce, pojmenované po slavném rodinném filmu je, že zaplatíte nejen za sebe, ale i za člověka, který přijde po vás. Ať už zaplatíte polévku, kávu, či dokonce hlavní chod, můžete odejít se spokojeným pocitem, že jste někomu pomohli a zlepšili den.

Italské „caffè sospreso“ 

Není až zas tak zvláštní, že nápad se zrodil v prosluněné Itálii. Caffè sospreso (z anglického názvu suspended espresso – pozastastavené (čekající) epsresso). V malých kavárnách rozesetých po Neapoli se stalo zvykem, že ten, kdo měl ten den štěstí a něco mu udělalo radost, oplatil tak světu dobrým skutkem – koupil si kávu, ale přitom zaplatil za dvě. Pokud se během dne nějaký chudý člověk přišel zeptat, jestli nemají caffè sospreso“, dal mu majitel kavárny šálek hořkého životabudiče zdarma. 

Masonův americký sen 

Podobně na to šel mladý vystudovaný businessman MasonWartman. Když se rozhodl opustit svoji dobře placenou pozici a místo toho si otevřít malou pizzerii Rosa’s FreshPizza, jeho známí si ťukali na čelo.  Jeho podnik ještě ke všemu nebyl zrovna v nejlepší čtvrti – Masonovi ale obchody nejen šly a ještě pomáhal bezdomovcům tím, že jim dával denně jídlo zdarma. Když to jednou viděl zákazník a zeptal se, jestli by nemohl zaplatit za dalšího, který bude potřebovat kousek pizzy zdarma, majitel byl nadšen, a na zeď vedle kasy přilepil lístek, aby na zákazníkovu štědrost nezapomněl. Brzy se celá zeď zaplnila papírky, a dnes tvoří pizza zdarma přes 10% všech prodaných pizz„Lidé jsou prostě hodní,“ říká majitel, „občas i bezdomovci přijdou a chtějí zaplatit pizzu dalšímu bezdomovci. Někteří mi řekli, že jim tahle možnost pomohla, aby přestali z hladu okrádat lidi na ulici. Snažíme se pomáhat, jak můžeme.“ 

Majitel Rosa’s Pizza Mason Wartman.

Ale zkouší to i trochu jinak

Samozřejmě se objevily i pokusy tento systém trochu povznést. Např. unikátní koncept restaurace Karma Kitchen. Když se rozhodnete zde povečeřet, nezaplatíte za sebe zhola nic – celé jídlo máte zdarma – místo toho ale zaplatíte jídlo pro dalšího.  Pochybujete, zda – li vůbec v dnešní době může tak nevinně nastavený systém fungovat? Odpovědí vám může být to, že Karma Kitchen má již přes dvacet poboček a další jsou v plánu.  

Napsat komentář