Již deset let probíhá soutěž Regionální potravina roku. Pořádá ji ministerstvo zemědělství ve spolupráci se Státním zemědělským intervenčním fondem.
Předposledním místem, kde hodnotitelé navrhovali vítěze celostátní soutěže, byl Pardubický kraj. A to by nesměly být právě Pardubice, aby se zde na předních příčkách neumístil tradiční pardubický perník. Tento rok ale v poněkud nezvyklé podobě – kategorii Ostatní opanovala Perníková zmrzlina se švestkovými povidly od Moniky Pavlisov z Kunětic.
Dlužno podotknout, že další kategorie již byly mnohem prozaičtější a nikdo nepřišel se zlepšovákem, jak do nich propašovat oblíbenou regionální cukrovinku. A samotná kategorie cukrářských výrobků vítěze nezískala. Možná proto, aby se místní perníkáři nehádali…
A tak v jednotlivých oblastech uspěly následující regionální potraviny:
Kategorie: | Výrobek a výrobce: |
Masné výrobky tepelně opracované | Vračovická lahůdková klobáska Josef Morávek, Vračovice-Orlov |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy | NEVYHLÁŠENO |
Sýry včetně tvarohu | ČERSTVÝ BIO KOZÍ SÝR OCHUCENÝ – LEVANDULE Ing. Jitka Píchová, Horní Ředice |
Mléčnévýrobky ostatní | Mléko Diana Houdová, Spojil |
Pekařské výrobky včetně těstovin | Bramborový chléb s pšeničným kvasem Mgr. Tomáš Kroulík, Třibřichy |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | NEVYHLÁŠENO |
Alkoholické a nealkoholické nápoje | Kujebák Malvaz 13% Bc. Marek Mandík, Vysoké Mýto |
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | KVĚTÁK – Aerospace F1 Vladimír Slavík, Slatina |
Ostatní | Perníková zmrzlina se švestkovými povidly Mgr. Monika Pavlisová, Kunětice |