Olivový olej má pro zdraví obrovský přínos, potvrzují to i vědci

Kapacity ze všech kontinentů potvrzují, že ve středomořské kuchyni je jeden přírodní lék. Jistě, samozřejmě se teď bavíme o olivovém oleji, který zná lidstvo už tisíciletí a antické kultury jej používaly k náboženským obřadům, tedy jinak řečeno – akcím nejvyššího možného společenského významu! Nechte si tedy chutnat, protože olej z oliv je výjimečný nejen pro své aroma, ale také pro různorodost možných kombinací. Od lososa po čokoládový dort, od hovězího masa po těstoviny nebo houbové polévky a sýry. Prostě, nač si jen vzpomenete…

Civilizační nemoci si s olivami udržíte dál od těla

Pořádná porce polyfenolů, tolik ceněné vitamíny E a K, nenasycené mastné kyseliny, jichž je ve stravě průměrného Středoevropana často nedostatek. Přesně tyto tři body jsou velké plus pro zdraví, když dáte šanci opravdu kvalitnímu olivovému oleji. Nejde jistě jen o civilizační onemocnění, protože opravdu jakostní olivový olej dokáže vyřešit časté problémy se zácpou, uleví bolavému žaludku, potěší střeva a mozek, podpoří játra v jejich neutuchající heroické činnosti. Lze jej užívat i zevně, třeba ve formě vlasového zábalu, ale není to nakonec trochu škoda? Největší výhodou pro zdraví je v každém případě olej, který bude přímo zkonzumovaný! 

Chutnal antickým Řekům a jistě zachutná i vám, pěstuje se totiž po celém světě a rozšířil se i na Istrii, prosluněný kout Chorvatska, kde se mu díky panu Sandi Chiavalonovi daří v poslední generaci více než náramně. Když zdědíte po předcích olivový háj a rozroste se vám pod rukama ve skutečnou plantáž plnou zelenkavých plodů, pracujete skutečně na jedničku, že? Vyzkoušet můžete z pestré nabídky této rodinné firmy třeba olivový olej na těstoviny, který má černou etiketu. Ex Albis, jak zní obchodní název tohoto oleje, se ale bude dobře kombinovat i s luštěninami, houbovou polévkou nebo rizotem, zakápnout s ním můžete i domácí vanilkovou zmrzlinu. Fantazii se tady meze (skoro) nekladou!

Napsat komentář